Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Θεατρικά Βραβεία Καρολος Κουν 2009


Πολλοί φίλοι και φίλες απο τη Θεσσαλονίκη και μερικοί νεότεροι απο την Αθήνα μοιραστηκαν σημερα τα βραβεία. Τουλάχιστον εδω σε σχέση με τα βραβεία του κοινωνικού περιοδικού δεν τίθεται θεμα ποιότητας. Ηταν οντως πολυ καλές και σιγουρα πρωτοποριακές δουλειές.

Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου στη Ρούλα Πατεράκη για την ατμοσφαιρική και καταλυτική σκηνοθεσία του έργου «Puerto Grande» του Μάνου Λαμπράκη

έπαινο στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για τη σκηνοθεσία του στο έργο «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά

Βραβείο Κουν Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο στον Κώστα Καζανά για τη δημιουργική ερμηνεία του στην παράσταση του έργου «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου σε σκηνοθεσία Στέλιου Μάινα

έπαινο στον Γιάννη Τσορτέκη για την ερμηνεία του στο κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη «Μαύρη Γαλήνη» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του ίδιου

Βραβείο Κουν Δραματουργίας Ελληνικού Έργου στη συλλογική δραματουργική εργασία του Δημήτρη Μαυρίκιου, της Μάρας Βαρδάκα και του Δημήτρη Πολυχρονιάδη πάνω σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο «Το τερατώδες αριστούργημα», παραγωγής Φεστιβάλ Επιδαύρου, καταλήγοντας σε ένα κείμενο που ανέδειξε τη ζωή, το έργο, τις ιδέες και τον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου και ποιητή Ρίτσου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μεγάλο Βραβείο Μουσικής στον σκηνογράφο Νίκο Πετρόπουλο για την συμβολή του στην παραγωγή της όπερας του Ζύλ Μασσνέ «Thais», καθώς και για τη συνολική και σταθερή ποιότητα της πολυετούς προσφοράς του στο χειμαζόμενο χώρο της Όπερας.»

Τιμητική Διάκριση σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα στον μουσικολόγο Κώστα Καρδάμη για το βιβλίο του «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος -Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα» της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (2008) , καθώς και για την συνολική θαυμαστή συμπύκνωση ευρύτατων πολυετών ερευνών περί το θέμα και την Επτανησιακή Μουσική εν γένει.»

έπαινο μουσικολογικού συγγράμματος στον επιβλητικό συλλογικό τόμο «Νίκος Σκαλκώτας», έκδοση του Μουσείου Μπενάκη σε επιμέλεια Χάρη Βρόντου, με την ευχή πολλών ακόμη παρόμοιων εκδοτικών εγχειρημάτων από τη δραστήρια ηγεσία του

Τιμητική Διάκριση σε Πολιτισμικό Οργανισμό που Δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια: στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Παξών για την εδραιωμένη πλέον και υψηλής ποιότητας δραστηριότητά του στον τομέα της σύγχρονης μουσικής και το εφαρμοσμένο παιδαγωγικό αποτέλεσμα της δράσης του.

Τιμητική Διάκριση σε Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος: στο δίσκο Ildebrando PIZZETTI: “Concerto dell Estate” του εκδοτικού οίκου NAXOS, για την επιλογή και Πρώτη Παγκόσμια ηχογράφηση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον αρχιμουσικό της Μύρωνα Μιχαηλίδη έργων ελληνικής θεματικής του Ιταλού συνθέτη.

έπαινο δισκογραφικής εργασίας ελληνικού ενδιαφέροντος της τελευταίας πενταετίας στον δίσκο «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΦΛΑΟΥΤΟ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ», της εταιρείας ΙΡΙΔΑ με τους Νικολό Δημόπουλο - φλάουτο και Δημήτρη Δημόπουλο - πιάνο για τον ενδιαφέροντα εμπλουτισμό της δισκογραφίας με έργα Ελλήνων Συνθετών.

Τιμητική Διάκριση σε Νέο η Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη στην υψίφωνο Λένια Ζαφειροπούλου για τις δόκιμες ερμηνείες της σε άριες από όπερες και έντεχνες μελωδίες του γερμανικού ρεπερτορίου.

έπαινο νέου ή πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη στην επίσης υψίφωνο Κασσάνδρα Δημοπούλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της Κλεοπάτρας στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Χαίντελ παραγωγής Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης 2008.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου στον Κώστα Καζάκο για την ερμηνεία του στο έργο «Μαύρο Κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου στο θέατρο Τζένη Καρέζη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη, και κατ’ εξοχήν για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό θέατρο.

Τιμητική Διάκριση σε Θεατρολογικό Σύγγραμμα Η Επιτροπή, μετά από διεξοδική συζήτηση, απεφάσισε να μην απονείμει φέτος Βραβείο Θεατρολογικού συγγράμματος.

Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου στον Στάθη Λιβαθινό για τη δυναμική και ανανεωτική του ματιά στη σκηνοθεσία του έργου «Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Περαιτέρω, η Επιτροπή απονέμει έπαινο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου στον Γιάννη Κακλέα για την σκηνοθεσία του έργου «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντερ Οστρόφσκι στο Εθνικό Θέατρο.

Τιμητική Διάκριση Νέου Θεατρικού Δημιουργού στην Κατερίνα Ευαγγελάτου για τη σκηνοθεσία της στα έργα «Λέσχη αυτοκτονίας» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον στο Αμφι-Θέατρο και «Βόλφγκανγκ» του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και για την ελπιδοφόρο παρουσία της στην θεατρική τέχνη.

έπαινο Νέου Θεατρικού Δημιουργού στον Σταύρο Γασπαράτο για τη μουσική του στο έργο «Μαύρη γαλήνη» του Δημήτρη Μαρωνίτη σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Βραβείο Αρχαίου Δράματος στον Θωμά Μοσχόπουλο για την ανανεωτική σκηνοθεσία του στο έργο «Άλκηστις» του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο.

1 σχόλιο:

logia είπε...

Είναι όμορφο να επιβραβεύεται η ποιότητα και όσον αφορά το χώρο της μουσικής, που μου είναι οικείος, σωστά δόθηκαν τα βραβεία.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη Λένια Ζαφειροπούλου, μια νεαρή καλλιτέχνιδα, ιδιαίτερα προικισμένη, που πολύ εκτιμώ!
Την καλημέρα μου