Σάββατο 23 Μαΐου 2009

o ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ του Γιώργου Λάνθιμου ΚΕΡΔΙΣΕ στο Un Certain Regard του 62ου Φεστιβαλ Καννών

Ηταν κάτι που πίστευα και χαίρομαι σα μικρό παιδί.

Εγραφα λίγες μέρες πριν, ότι αυτό που λείπει είναι η γνήσια κινηματογραφική παιδεία. Αρκετά παιδιά χάθηκαν καλλιτεχνικά σε τούτη τη χώρα της αρπαχτής, της ημιμάθειας και των λαμόγιων. Μια νέα γενιά υπάρχει νέοι 20-25  που ξέρουν απο σινεμά αλλά νιώθουν απομονωμένοι. Ο Λάνθιμος δεν είναι έφηβος. Μη κάνουμε πάλι το λάθος, δεν είναι νέος. Ο Λάνθιομος πρέπει να είναι το mainstream, μόνο έτσι θα υπάρξει άνθηση του κινηματογράφου. Μόνο έτσι θα συμβαδίσουμε στα διεθνή ρεύματα. Μόνο έτσι θα υπάρξουμε μελλοντικά. Και να αφήσουμε τις Σούλες στις τηλεοράσεις, μαζί με τα σκουπίδια που μας πασάρουν για ζωή.

Διαβάσατε πουθενά για τον Κυνόδοντα? Ξέρετε για τι μιλά? Ποιόν αφορά και γιατί ειναι τοσο μεγάλη η σημερινή του νίκη στις Κάννες?

Αν όχι, τώρα ξέρετε πόσο αυτιστικούς μας θέλουν. 
Πόσο πίσω. 
Ποσο έξω. 
Πόσο αλλού.
Ας γίνει αυτή η διάκριση μια αφορμή για το ξύπνημα που όλοι χρειαζόμαστε...

Μια ακόμη γνώμη απο τον Alps 

4 σχόλια:

kioy είπε...

Πολύ σημαντικό γεγονός αυτή η βράβευση!

Για τον επαγγελματισμό των media στο σκοταδισμό, καθώς και για τα επίπεδα της κινηματογραφικής, και όχι μόνο, κουλτούρας του μέσου Έλληνα δε θα αναφερθώ. Αναφέρεσαι τόσο εύστοχα εσύ!

Αναμένω πως και πως να δω (και αυτή) την ταινία!

One of the people είπε...

Αυτό το κείμενο, με αφορμή το θέμα, μπορεί να κολλήσει παντού, γι'αυτό που μας θέλουν να είμαστε. Αντίσταση.

basik-ly είπε...

Τώρα, για να καταλάβω κι εγώ, "πανηγυρίζουμε" την... ελληνική νίκη; Την ταινία την είδαμε;
Εγώ πάντως από την Κινέτα είχα φύγει πριν συμπληρωθεί το ημίωρο.

BOSKO είπε...

Εύχομαι να δω την ταινία και να πω ό,τι άξιζε τη διάκριση. Αυτό μόνο για την ώρα, χωρίς περαιτέρω ενθουσιασμούς. Άσε, γιατί έχουμε δει πολλά βραβευμένα στις Κάνες- ακόμη και στο επίσημο διαγωνιστικό- κι ενώ στη φόρμα και το στυλ παίρνουν άριστα ή έστω πρωτοτυπούν, από περιεχόμενο είναι συχνά...μάπα το καρπούζι. Το απεύχομαι ειλικρινά για τον Λάνθιμο το τελευταίο!