Τρίτη 21 Απριλίου 2009

κατεδαφιζόμεθα...



Μετά την πατροπαράδοτη τουρνέ στις βόρειες λίμνες γυμνιστών της Ευρώπης λόγω των αργιών -εδω το λέμε Πάσχα- επέστρεψα για λίγο κι από την Θεσσαλονίκη. Ποτέ μέχρι τώρα δεν την είδα πιό άσχημη, πιο ρημαγμένη, πιο αντιερωτική και πιο κατεδαφισμένη. Γενικώς. Απορώ οι εναπομείναντες ηρωικοί κάτοικοι του κέντρου γιατί δεν αντιδρούν σε τούτη την κατάσταση. Γιατί άλλο να μένεις στα Εξάρχεια, μετά λόγου γνώσεως κι άλλο να έχει μετατρέψει ένας μηχανισμός -το λέω κομψά- μια ολόκληρη πόλη σε περιθωριακή γειτονιά. Μιά πόλη που εξαφανίζεται. Εξαφανίζει το εξαιρετικό Βυζαντινό της Μουσείο για να χτιστεί το Δημαρχείο. Εξαφανίζει την πολυβραβευμένη νέα παραλία της μπάζα με σκουπίδια. Εξαφανίζει το ιστορικό κέντρο για να περάσει το metro από την εξαφανισμένη από το καυσαέριο Καμάρα. Όταν μιλάμε για metro σε μια πολή του 2009 φαντάζομαι ότι είναι μιά γραμμή απο την Βέροια στον Νέο Μαρμαρά. Τότε λες θα υπομείνω τα πάντα αλλά θα πηγαίνω όπως κάθε Ευρωπαίος για μπάνιο το καλοκαίρι η για σκι τον χειμώνα με το metro. Έτσι υποστηρίζω και την τοπική οικονομία, προσελκύω εύκολα από άλλες περιοχές τουρισμό, σταματώ την αστυφιλία, δημιουργώ κάτι για το μέλλον.Οταν όμως κάνεις ένα metro 10 στάσεων απο τον Σταθμό ώς την Ν.Ελβετία.,tότε αυτό είναι μόνο για να πάρεις ψήφους στις επόμενες εκλογές. Ολα τα άλλα είναι τρίχες. Τίποτε δεν μου άρεσε, Ακόμη κι ο Θερμαϊκός μύριζε τόσο άσχημα και έντονα που ήθελα να φύγω άμεσα. Το σύνολο των παραλιακών μπαρ έπαιζαν άθλια mainstream μουσική (ευτυχώς πιο μέσα υπάρχουν 3-4 μαγαζιά με τις καλύτερες μουσικές και φάτσες και ποτά της Ευρώπης που στην Αθήνα δεν υπάρχουν πιά) τι έγινε λοιπόν?

Έφυγαν όλοι κι άφησαν τους πολιούχους δήμαρχο και νομάρχη ?

9 σχόλια:

tovenito είπε...

στα περισσότερα έχεις δίκιο. δυατυχώς. η θεσσαλονίκη είναι πια γνωστή για τα μπουζούκια, για τις μπουγάτσες, για τον μπαοκ και τον νομάρχη. αυτή είναι η τοπική κουλτούρα και το modus vivendi.

υγ1. πάντως και στην αθήνα το ίδιο χάλι υπήρχε όταν κατασκευάζοταν το μετρό. όλη η πόλη ένα εργοτάξιο
υγ2. υπάρχουν και ορισμένα όμορφα κτίρια στο κέντρο, αλλά τα περισσότερα είναι αφημένα στην τύχη τους
χρόνια πολλά κιόλας! δεν τα είπαμε!
συγγνώμη που δεν απάντησα στο μήνυμα, αλλά την απάντηση την έδωσες μόνος σου!για το κρίμα εννοώ
;-)

basik-ly είπε...

Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να προβληματίζεται κανείς για τη "συμπρωτεύουσα" μιας χώρας που υποδέχεται το "Αγ. Φως" με τιμές αρχηγού κράτους.

ΟΛΑ είναι fake και ανεδαφικά, για ανθρώπους που αγωνίζονται (με επιτυχία) να παραμείνουν αμόρφωτοι και απολίτιστοι.

Κάποιος είπε "Revolution", μα αυτοί άκουσαν "Eurovision".

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

@tovene592
Αλλα δεν μου προτείνεις να παω σήμερα κάπου.
Για την Αθληνα δεν το συζητώ=το ζω!!!

@basik
Τα είπαμε και δια ζώσης αλλα το επανασταση=γιουροβυζιον ΕΓΡΑΨΕ!

Aντώνης είπε...

:(

celsius33 είπε...

χριστός ανέστη και από μένα! Σπούδασα για εξαετία στη Θεσσαλονίκη, και πάντα τη βλέπω με τρυφερή ματιά του εραστή που την άφησε για την Αθήνα. Τελευταία μιλώντας με ανθρώπους που μείναν εκεί σαν εργαζόμενοι και όχι φοιτητές, μου είπαν ακριβώς αυτό το πράγμα, ότι η ζωή στην πόλη δεν τους τραβάει καθόλου, είναι πνιγηρή, χωρίς χώρο και χωρίς εναλλαγές. Ίσως έχουν δίκιο για όλα αυτά που αναφερεις και συ, το θρίαμβο του mainstream που την κάνει να είναι σαν μικρή επαρχιακή πόλη με τις κακές συνήθειες την Αθήνας. Παρόλαυτά έχει τα ωραιότερα κτίρια του μεσοπολέμου, και όπως λες μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά και μουσικές της χώρας. Γενικά συμφωνώ, απομακρύνεται από τα όνειρα και τις απαιτήσεις πολλών ανθρώπων σήμερα η πόλη.

Μεθυσμένη Καρδιά είπε...

Απο την ματιά του φοιτητή πάντως είναι πολύ όμορφη πόλη και απλά όταν με πνίγει μπορώ πολύ εύκολα να ξεφύγω.Αλλά πάντα μου λείπει μετά.Δύσκολα μπορώ να με φανταστώ να ζω σε κάποια άλλη πόλη.

Η Αθηνα ακόμα και για διασκέδαση με κουράζει ύστερα απο κάποιες μέρες,ειδικά εάν δεν έχεις αυτοκίνητο.

nonickname είπε...

Γι'αυτό σου λέω θέλω να έρθω κάτω

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

@Αντώνης
Μα πως καταλαβαινόμαστε.
Τελικά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

@celsius33

Μα σαν εραστής προς εραστή να μιλήσω αυτό με φούντωσε. Η απάθεια. Το μη νοιάξιμο. Τρεις πόλεις μυ έχουν κόψει την ανάσα στη ζωή μου. Η Βαρκελώνη, Το Μπουένες Αιρες και η Θεσσαλονίκη. Στο πέρασμα των χρόνων οι 2 γίνονται όλο και καλύτερες. Κι ας έχουν τα ίδια και χειρότερα οικονομικά προβλήματα με μας. Αυτη η δικιά μας ενω υπάρχει το δυναμικό το αγνοούν η το περιθωριοποιούν με την πολιτική τους.
Διαβαζα στην Athens Voice χθές το κείμενο του Μπάκα για το De Facto. Πόσοι το ξέρουν? Πόσοι έχουν πάει στο τρίγωνο αυτό? Θερμαικος-Ρεζιντενς-Ντε Φακτο. Αυτή είναι η Θεσαλονίκη που αγαπω. Οι μουσικές που μαθαίνω. Ο κόσμος που βγαίνει για να ζήσει κι όχι να επιδειχτεί.
Ο πολιτισμός είναι η ποιότητα στη καθημερινή μας ζωή. Οι θαμώνες αυτών των μαγαζιων έχουν πάει στο Βυζαντινό Μουσείο. Ξερουν που είναι ο Οσιος Δαυιδ. Χαιρετούν τον Χριστιανόπουλο, τον Δημητριάδη, τον Ακη Δήμου στο δρόμο. Οι υπόλοιποι ουτε που τα ξέρουν όλα αυτά. Ζουν λαθραία και καταστρέφουν την Πόλη.
Κι αυτό ήθελα να το καταγράψω. Απο αγάπη.


@Μεθυσμένη Καρδιά
Εγω φοιτητής την γνώρισα κι έμεινα 30 χρόνια. Γι αυτό ακριβώς. Είναι πόλη που ξέρει να χειρίζεται τα αποσιωπητικά της ψυχής. Γνωρίζει την εσωτερική δυναμική της μοναξιάς. Και αυτόχρονα ολο αυτό το ξορκίζει μοναδικα.


@nonickname

Ξανασκέψου το. Της είσαι απαραίτητος. Στο λέω εγώ . Ο πρώτος προδότης της.

ολα θα πανε καλα... είπε...

Είναι από τις αγαπημένες μου πόλεις γιατί με συνδέουν πολλά.Αλλά έχεις δίκιο σε όσα λες.Εναλλακτικά προτείνω το Γαλαξίδι,το δρόμο Ιτέας-Ναυπάκτου,την ίδια τη Ναύπακτο,το Ναύπλιο(την παλιά πόλη),την Ερμούπολη της Σύρου,κάποια χωριά στην Τήνο.