Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Heath Ledger απο τον Βασίλη Κοντόπουλο εκδόσεις ΣΙΓΑΡΕΤΑ


Ο Χηθ Λέτζερ γεννήθηκε στο Περθ της Αυστραλίας, «μια από τις πλέον απομονωμένες πόλεις του κόσμου», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ελάχιστοι από αυτούς που γεννιούνται σ' αυτόν τον τόπο παραμένουν εκεί ώσπου να πεθάνουν. Ο ταλαντούχος νεαρός ηθοποιός δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Στις 22 Ιανουαρίου 2009, ακριβώς στην πρώτη επέτειο του θανάτου του, έγινε ένας από τους επτά ηθοποιούς - την Jeanne Eagels (Τζην Ήγκελς), τον James Dean (Τζέιμς Ντην), τον Spencer Tracy (Σπένσερ Τρέισι), τον Peter Finch (Πήτερ Φιντς), τον Sir Ralph Richardson (Σερ Ραλφ Ρίτσαρντσον) και τον Massimo Troisi (Μάσιμο Τροΐζι) - που απέσπασαν υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ μετά τον θάνατό τους.

Μόλις έκλεισα την βιογραφία αυτού του ηθοποιού γραμμένη με διακριτικότητα, αγάπη και ουσιαστικό ενδιαφέρον από τον κο Κοντόπουλο. Πέρα από την μυθολογία του ηθοποιού , το ξεχωριστό σε τούτο το βιβλίο είναι ό τρόπος που προσεγγίζει ο συγγραφέας τον Λέτζερ, τοποθετώντας τον στο ιστορικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της εποχής του, δίνοντας απλόχερα εξαιρετίκές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες προκειμένου να κατανοήσουμε το ίνδαλμά μας. Αποφεύγοντας περιττούς κιτρινισμούς ξεδιπλώνει με πραγατικό κοσμοπολιτισμό και βαθειά γνώση την ιστορία της ζωής ενός συγχρονου μύθου κανοντάς σε να αναρωτηθείς γιατί κανείς πρίν δεν σκέφτηκε αυτόν τον τρόπο βιογραφίας. Το βιβλίο είναι μικρό. Διαβάζεται ευχάριστα και είναι εξαιρετικά επίκαιρη η εκδοσή του μιας κι απότι διαφαίνεται όντως θα είναι ο νικητής της βραδιάς των Oscar.

6 σχόλια:

Фе́ммe скатале είπε...

So real..

natasha hassiotis είπε...

Μωρ' συ, πολύ ευγενικός είσαι...Να σε τσιμπήσω (να καρφωθείς στο ταβάνι σαν τον Τζεφ Γκόλντμπλουμ στη Μύγα) να δω αν είσαι αληθινός;

Υ.Γ. πέρνα κι απ' το ποστ Βερολίνο, σου 'χω νέα.

tovenito είπε...

λογικά του αξίζει το όσκαρ. και ελπίζω και να του το απονείμουν

b|a|s|n\i/a είπε...

πέρασε κιόλας ένας χρόνος; πόσο απίστευτο. σαν χθες μοιάζει!

the_g(reat)ay_expectations είπε...

καλά τι θεός ήταν ο συγχωρεμένος!!!

Eύη Καφούρου Αλιπράντη είπε...

ωραία ανάρτηση... καλά έκανες και μας λες για το βιβλίο....