Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

η Laetitia Sadier στη Θεσσαλονίκη



Η ομάδα Μελοτρον, με περίσσεια χαρά και περηφάνια, παρουσιάζει μία από τις σημαντικότερες chanteuse της εποχής που διανύουμε, μία εκ ιδρυτών και αναντικατάστατη τραγουδίστρια του μοναδικού και πρωτοπόρου συγκροτήματος Stereolab, τη Laetitia Sadier, από τo Λονδίνο,που μας επισκέπτεται για πρώτη φορά, solo, στην Θεσσαλονίκη, για να πραγματοποιήσει μια ζωντανή εμφάνιση στο Stage του Μύλου, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.
Ουσιαστικά το μουσικό της ταξίδι ξεκινά σε μία συναυλία των McCarthy, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τον Tim Gane. Μέσα από τις στάχτες των McCarthy οι οποίοι διαλύθηκαν το 1990, μαζί πλέον, ιδρύουν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της δεκαετίας του '90, τους Stereolab. Έκτος από την ιδιόμορφη πολυποίκοιλη μουσική που συνέθετε ο Tim Gane, βασικό χαρακτηριστικό, “σήμα κατατεθέν” και αναπόσπαστο κομμάτι της μουσίκης των Stereolab αποτελούσαν τα alto φωνητικά και οι συχνές αναφορές στον αριστερό τρόπο σκέψης, σε όλες του τις εκφάνσεις, τόσο στα αγγλικά όσο και στη μητρική της γλώσσα, τα γαλλικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Laetita Sadier παίζει πλήκτρα, κρουστά, κιθάρα και τρομπόνι.Το 1996, μαζί με την Rosie Cuckston των Pram, δημιουργεί τους Monade με τους οποίους κυκλοφορεί 3 δίσκους μέχρι το Φεβρουάριο του 2008 συνεχίζοντας παράλληλα την ενεργή ενασχόλησή της με τους Stereolab. Οι συνεργασίες της, όλα αυτά τα χρόνια, με διάφορα συγκροτήματα και καλλιτέχνες-ιδες είναι συχνές και μόνο με θετικά λόγια μπορουμε να τις χαρακτηρίσουμε. Οι πιο αξιομνημόνευτες είναι με τους Blur στο “To the end”, με τον δημοφιλή ράπερ Common στο “New Wave”, με τους Mouse on Mars, με τους Luna στο “Bonnie and Clyde” του Gainsbourg, με τους High Llamas καθώς και με τους “δικούς μας” Sigmatropic ερμηνεύοντας άψογα Γεώργιο Σεφέρη.
Η τελευταία της δισκογραφική εμφάνιση-συνεργασία πραγματοποιηθηκε στον πρόσφατο δίσκο των Atlas Sound στο τραγούδι “Quick Canal” γράφοντας τους στίχους και ερμηνεύοντας το.Κατά την διάρκεια του 2010 θα δούμε την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ της Laetitia Sadier, ηχογραφημένο στο Όρεγκον των ΗΠΑ σε συνεργασία με τον τραγουδοποιό / παραγωγός Richard Swift. Η Laetitia Sadier την βραδιά της 31ης θα ερμηνεύσει ακουστικά τραγούδια από Monade, Stereolab και από το -άτιτλο ακόμα- μελλοντικό σόλο άλμπουμ της.Την συναυλία θα ανοίξει η May Roosevelt.H May Roosevelt γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Με τη μουσική ασχολήθηκε από τα παιδικά της χρόνια, ξεκινώντας τα πρώτα της μαθήματα στο βιολί. Έπειτα από οκτώ χρόνια σπουδών επέλεξε να αφοσιωθεί στο θέρεμιν, το «Έβερεστ των μουσικών οργάνων». Το θέρεμιν εφευρέθηκε το 1919 από τον Ρώσο Léon Theremin και είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα. Η May Roosevelt από τον πρώτο της κιόλας δίσκο με τίτλο “Panda”, που κυκλοφόρησε από την Coo records, διαφοροποιείται από το υλικό που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει στις ζωντανές σόλο εμφανίσεις της (Vinyl Microstore tea session, Athens Biennale 2), στο site της, καθώς επίσης και από το προφίλ που έχει προβάλλει στα διάφορα συγκροτήματα με τα οποία έχει συνεργαστεί (2L8, Love Boat Orchestra, Matisse, Xaxakes, Mary and the Boy).
Το "Panda" ηχογραφήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την ίδια, φέρνοντάς τη συχνά αντιμέτωπη με απώλειες υλικού, κατεστραμμένους σκληρούς δίσκους και άλλα τεχνολογικά απρόοπτα.
Παράλληλα της μουσικής ταυτότητας της, εργάζεται ως graphic designer.
Η είσοδος κοστίζει 15 ευρώ.
Η προπώληση στη Θεσσαλονίκη γίνεται από τα παρακάτω δισκοπωλεία:
Λωτός, Noise, Stereodisc, Wax, Joint, Playground

2 σχόλια:

efhbos είπε...

Κοιτα να δεις...

katiana είπε...

Ποσο ηθελα να παω! και ειμαι σημερα με πυρετο..
Θα περιμενω να μαθω εντυπωσεις!