Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Utolso Idok του Αρον Μάτιασου (Ουγγαρία 2009)

Aσφαλώς μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που οι «όψιμοι σινεφίλ της εγχώριας πρωτοπορίας», απαξίωσαν όχι μόνο με την κριτική τους αλλά ακόμη και με την απλή συμμετοχή τους στην μοναδική προβολή της σήμερα στο Ιντεάλ . 25 άτομα σε μια πόλη 5.οοο.οοο που αγαπούν το καινούργιο το άγνωστο το σινεφίλ δεν είναι θλιβερό, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Την αναφέρω για τρεις λόγους ο πρώτος είναι ο σχεδιασμός του σεναρίου, ο δεύτερος είναι οι πραγματικά χαρισματικά ολόφρεσκοι πρωταγωνιστές της Terez Vass & Jozsef Kadas και τρίτος η συγκλονιστική νέο ποπ μουσική της με αγγλόφωνα τραγούδια του Άλμπερτ Μάρκος.

Κι όσο για τους εγχώριους σκηνοθέτες μας, εγώ προσωπικά θάθελα πρώτα να τους βλέπω στις αίθουσες για να με πείσουν ότι βλέπουν σινεμά και μετά θα πάω σε ταινία τους. Και πιστέψτε με επειδή γνωρίζω αρκετούς σας βεβαιώνω ότι έχουν απέχθεια να παρακολουθούν ταινία σε κανονικές συνθήκες προβολής. Άσε που αγνοούν το πραγματικά νέο που εμφανίζεται στα διάφορα φεστιβάλ. Αποτέλεσμα να θεωρούν τον εαυτό τους πρωτοπόρους με επίπεδο γνώσεων μέχρι το 1990. Ε λοιπόν τα 19 χρόνια που ακολούθησαν, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα.


3 σχόλια:

Roadartist είπε...

Αν το ήξερα θα ήμουν εκεί!!..

Θα τη δώ άμεσα.. καλό ξημέρωμα!

BOSKO είπε...

βάστα λίγο, ω ρε!
επειδή εσύ λαμβάνεις κάθε μέρα είκοσι προσκλήσεις για είκοσι νέες πρεμιέρες, λες να συμβαίνει το ίδιο και με τους περισσότερους Έλληνες σκηνοθέτες που συνήθως, αν δε δουλεύουν στη διαφήμιση, είναι μεσ' στην αφραγκία;
αποστασιοποιήσου λίγο και θα καταλάβεις, πιστεύω.
ούτως ή άλλως, τα dvdάδικα παίρνουν φωτιά, συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου σινεφίλ ρεπερτορίου.
εγώ πάντως απόψε που άδειασα απ' το πολύ τρέξιμο λέω να πάω στον "Αντίχριστο".

ολα θα πανε καλα... είπε...

αν παίζεται ή θα παιχτεί προσεχώς,δεν έχω ιδέα,θα πάω να τη δω μάλλον γιατί έχω εμπιστοσύνη στο γούστο σου.Πάντως η αλήθεια είναι ότι έχει αγγίξει η οικονομική κρίση και τον κινηματογράφο.