Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Καλοκαίρι στη Καβάλα λοιπον



Το Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας πλέον θα είναι η φετινή έκπληξη και βάζω στοίχημα σ΄αυτό, μιας και το Φεστιβάλ Αθηνών βάσει του φετινού του προγράμματος απευθύνεται κυρίως σε λάτρεις του χορού η σε θεατρόφιλους που δεν έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό (φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις)
Η διοργάνωση, με καλλιτεχνική διεύθυνση του Θοδωρή Γκόνη, αποκτά πλέον διάρκεια δύο μηνών (4 Ιουλίου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2009) και περιλαμβάνει 19 παραγωγές, που αφορούν κυρίως το θέατρο και τη μουσική,
Σε σύνολο 19 παραστάσεων, οι εννέα παραγωγές αφορούν συνομιλίες με πρόσωπα, σχετικά με το παρελθόν και το παρόν της Καβάλας. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο κι αναγκαίο για την τόνωση της πολιτισμικής εικόνας της περιοχής.
Καινοτομία της διοργάνωσης είναι ότι εξελίσσεται σε χώρους ενδιαφέροντες και πρωτότυπους όπως , στο Λιμενοβραχίονα, στις Αποθήκες του Τελωνείου, στο Χαλί Μπέη Τζαμί , στο Κάστρο, στα Λασπόλουτρα Κρινίδων, και φυσικά στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων .

7 Ιουλίου – Κάστρο
«Σονάτα του Σεληνόφωτος»
του Γιάννη Ρίτσου
Με τη Λυδία Φωτοπούλου
Την πρώτη Πανσέληνο του Ιουλίου, το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στην Καβάλα, με μια παράσταση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, ανεβάζοντας τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», από τη συλλογή του ποιητή «Τέταρτη διάσταση». Ένα έργο, εμπνευσμένο από την ομώνυμη μουσική σύνθεση του Μπετόβεν, στο οποίο ποιητικές μορφές στοχάζονται πάνω στα μεγάλα προβλήματα της ζωής. Η Λυδία Φωτοπούλου ερμηνεύει, υπό το φως της Πανσελήνου, την ποιητική δημιουργία του Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σωτηρίου.
(Μια παραγωγή που αρχικά είχε προγραμματιστεί από το Εθνικό Θέατρο με την πρόσφατα χαμένη Αλέκα Παίζη)
14,15 και 16 Ιουλίου - Αποθήκες Οργανισμού Λιμένος-Τελωνείο
«Πάχνη»
των Αντώνη & Κωνσταντίνου Κούφαλη
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαρίας
Το τελευταίο έργο των Καβαλιωτών συγγραφέων Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, που είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση στις «Αναγνώσεις» του Εθνικού Θεάτρου, εγκαινιάζει θεατρικά ένα χώρο συνδεδεμένο με τη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης. Στο νυχτερινό τοπίο μιας πόλης, στις γειτονιές με τις ψηλές πολυκατοικίες, τις «άχαρες, κατακόρυφες, τσιμεντένιες ευθείες», δυο νεαροί φίλοι, ο Στέφανος και ο Δούκας, μας παρουσιάζουν μια πανοραμική όψη των οριακών κοινωνικών τοπίων. Τα επεισόδια που αφηγούνται, καθώς διασχίζουν τους δρόμους της πόλης, πάνω σε μια μηχανή, μας μεταφέρουν σ’ έναν κόσμο αμείλικτα βίαιο, έναν κόσμο σε αποσύνθεση. Αυτό που ίσως αναζητούν είναι να διεκδικήσουν πίσω τη σκιά τους, να επιστρέψουν στην τρισδιάστατη πραγματικότητα, για να χαράξουν από την αρχή τη διαδρομή τους. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαρίας. Παίζουν οι ηθοποιοί Γλεντούσες, Μ.Καρατζογιάννης.

20 Ιουλίου - Χαλίλ Μπέη Τζαμί-Παλιά Μουσική
Μάνος Ελευθερίου «Ο γέρος χορευτής»
Στον ατμοσφαιρικό, ανακαινισμένο χώρο της Παλιάς Μουσικής, ο Μάνος Ελευθερίου αφηγείται ο ίδιος, σε μορφή Θεατρικού Αναλογίου, τον ανέκδοτο θεατρικό του μονόλογο «Ο γέρος χορευτής».Ο ευαίσθητος και πολυτάλαντος ποιητής και πεζογράφος, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, ανεβαίνει στην Καβάλα, για να μπολιάσει το Φεστιβάλ με το άρωμα και την ευαισθησία, που κουβαλάει άφθονο στις βαλίτσες του, από τη συριανή Ερμούπολη, το γενέθλιο τόπο του.

25 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Ευριπίδη «Τρωάδες»
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το αντιπολεμικό δράμα του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε νέα μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Η παράσταση, μετά την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Μιλήτου, έρχεται στους Φιλίππους. Στο ρόλο της Εκάβης η Λήδα Πρωτοψάλτη, για πρώτη φορά σε αρχαία τραγωδία, μετά από ευδόκιμη πορεία 50 ετών στο θέατρο. Στο ρόλο της Ανδρομάχης η Μαρία Ναυπλιώτου.
27, 28, 29 Ιουλίου - Τελωνείο
«Η ζωή εφάμιλλη» (Αφηγήσεις Καπνεργατών)
Γιώργος Μοσχίδης, Λυδία Φωτοπούλου, Αργύρης Μπακιρτζής
Σε μια πόλη, όπως η Καβάλα, που για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε συνδέσει τις τύχες της με τα καπνά, παρουσιάζεται ένα θεατρικό αναλόγιο βασισμένο σε αφηγήσεις καπνεργατών, με τον τίτλο «Η ζωή εφάμιλλη». Ερμηνεύουν οι δύο εξέχοντες Καβαλιώτες ηθοποιοί Γιώργος Μοσχίδης και Λυδία Φωτοπούλου, καθώς επίσης και ο χειμερινός κολυμβητής Αργύρης Μπακιρτζής.
Η παραγωγή και η επεξεργασία του καπνού αποτέλεσε στο παρελθόν, όχι μόνο μια οικονομική πηγή για τους κατοίκους της Καβάλας, αλλά και έναν άξονα γύρω από τον οποίον πλέχτηκαν οι ζωές τους. Άνθρωποι μεγάλωσαν και γέρασαν με τα καπνά. Ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν, καθώς τα χέρια τους ξεχώριζαν τα φύλλα του καπνού. Έμαθαν τα παιδιά τους να δουλεύουν στα καπνά. Ταυτόχρονα οι μικρές στιγμές της προσωπικής ζωής όλων αυτών των ανθρώπων συνδέθηκαν με τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του τόπου και συνομίλησαν με τις ζωές ανθρώπων, που δούλεψαν επίσης στα καπνά σε άλλα σημεία του χάρτη της Ελλάδας.
Οι ιστορίες του καπνού διηγούνται ιστορίες προσφυγιάς, ιστορίες ανθρώπων, που προσπαθούν να ριζώσουν σε μια νέα πατρίδα, κοινωνικές επαναστάσεις, παγκόσμιους πολέμους. Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας ακουμπά και σμιλεύεται μέσα στα καπνά. Σκηνοθετική επιμέλεια: Θοδωρής Γκόνης.

5 και 6 Αυγούστου – Κάστρο
«Yelp» & «Πρόσχημα» / Διήμερο σύγχρονου χορού
Το Φεστιβάλ υποδέχεται στο υπέροχο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης δύο από τις πιο νέες και ενδιαφέρουσες ομάδες σύγχρονου χορού. Οι «Yelp» και «Πρόσχημα», ανοιχτοί στα νέα ρεύματα και στις νέες ιδέες μετακενώνουν την ευαισθησία τους σε πρωτότυπες δημιουργίες.

21 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Αισχύλου «Πέρσες»
Εθνικό Θέατρο
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία, του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Ντιμίτερ Γκότσεφ. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αμαλία Μουτούση, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Δημήτρης Ήμελλος, Εύη Σαουλίδου.
24 Αυγούστου - Χαλίλ Μπέη Τζαμί-Παλιά Μουσική
«Η δεύτερη γέννα»
του Θεόδωρου Γρηγοριάδη
Με τη Φιλαρέτη Κομνηνού
Το ανέκδοτο αφήγημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη «Η δεύτερη γέννα», σε μορφή θεατρικού αναλογίου, με ερμηνεύτρια τη Φιλαρέτη Κομνηνού.
Μια γυναίκα από την Καβάλα, κοντά στα πενήντα, κατεβαίνει για ένα τριήμερο στην Αθήνα να ετοιμάσει τη γενέθλια γιορτή της φοιτήτριας κόρης της…

30 και 31 Αυγούστου – Ιμαρέτ
«Αλεξανδρινό Κουαρτέτο - Κλέα»
του Λώρενς Ντάρρελ
Όλια Λαζαρίδου, Παρθενώπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Στο έξοχο αιγυπτιακό κτίσμα, το Ιμαρέτ, παρουσιάζεται το θρυλικό έργο του Λώρενς Ντάρρελ «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο». Ερμηνεύεται εκτεταμένο απόσπασμα από το τέταρτο μέρος της τετραλογίας «Κλέα», από την Όλια Λαζαρίδου, την Παρθενώπη Μπουζούρη και τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
Στο έργο κεντρικό πρόσωπο είναι η Αλεξάνδρεια, πόλη εξωτική και παρακμασμένη, σύμβολο ενός κόσμου κατεξοχήν ερωτικού. Ο έρωτας, το πάθος, η ζήλια, αλλά και το μυστήριο που απορρέει το μύθο, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος έντονου και εξαιρετικά αισθησιακού.

12 και 13 Αυγούστου – Λασπόλουτρα Κρηνίδων
Περφόρμανς
«Μαύρη Ακρόπολη»
Από την Εύα Στεφανή
Η πρωτοπόρος και βραβευμένη σκηνοθέτις και εικαστικός Εύα Στεφανή εισέρχεται στο χώρο των λουομένων στα λασπόλουτρα των Κρηνίδων με μια διαδραστική εγκατάσταση-περφόρμανς βασισμένη στην πειραματική ταινία της: «Ακρόπολις».
H ταινία που προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη, θα είναι σε διάλογο με την ηρωίδα της περφόρμανς, που βρίσκεται μέσα στη λάσπη. Η γυναίκα(-ες) που ενσαρκώνει την Ακρόπολη αναδύεται από τη λάσπη και μέσα από έναν λόγο παραληρηματικό και ταραγμένο διερωτάται για έννοιες, όπως ιστορία, μνήμη, σώμα, τραύμα. Το περίφημο Esse est Persipi(υπάρχω γιατί με αντιλαμβάνονται),στο οποίο βασίστηκε ο Μπέκετ στο έργο του, διαπνέει κατά κάποιο τρόπο κι αυτήν την απόπειρα.
Μέσα από έναν παραλληλισμό του «Ιερού Βράχου» με μια γυναίκα, το έργο κάνει ένα σχόλιο στη διαχρονική εκμετάλλευση του μνημείου και του γυναικείου σώματος. Την ίδια στιγμή θέτει ερωτήματα για τη σχέση Ιστορίας-Πορνογραφίας. Στη θέση μιάς νικηφόρας εθνικής μνήμης διερευνάται μια άλλη μνήμη, η μνήμη του πάσχοντος σώματος.
Τα κείμενα του έργου βασίζονται σε αποσπάσματα από το έργο του Μπέκετ προσαρμοσμένα για της ανάγκες της παράστασης.
Συμμετέχει το θεατρικό σχήμα Nova Melancholia

Είναι περιττό να σχολιάσω την προτίμησή μου από τώρα , με αυστηρά υποκειμενικά κριτήρια σε τρεις συγκεκριμένες παραγωγές « Πάχνη», «Δεύτερη Γέννα» και «Μαύρη Ακρόπολη» που μακάρι να έρθουν και στην Αθήνα για παρουσίαση γιατί έχω την εντύπωση ότι οι υπόλοιπες λίγο πολύ κάπου θα παρουσιαστούν στο λεκανοπέδιο.


3 σχόλια:

One of the people είπε...

Ψηφιζω Σονετα με κλειστα ματια και Μανο Ελευθεριου!

Man laying down είπε...

Na ime ilikrinis ,mpori na min ine oti kalitero stin lista isos ,alla ayto pou tha ithela na do pio poli ine i Lida Protopsalti. Exo kero na tin do k mou exi lipsi.

natasha hassiotis είπε...

eisai ap' tin Kavala?